Élelmezés - A KÖZÉTKEZTETÉS szaklapja

Friss topikok

  • : Megszűnt a több évtizede fennálló munkahelyem. Kénytelen voltam valami jövedelemforrást keresni. E... (2012.03.29. 16:39) Menza, STOP!
  • Klar: ...már meg sem lepődik az ember. Magyarország, 2011. XXI század..Európa szíve..és éheznek gyerekek... (2011.04.18. 11:02) Menza bajban
  • bazoka: Sajna csak az Önkormányzati sulik vehetik igénybe az egyháziak nem nagyon, de talán még azokat a s... (2011.03.09. 14:29) AZ ISKOLATEJ - PROGRAMRÓL - MÉG…
  • gizike51: teljes mértékben egyetértek a riportban elhangzottakkal.A jelenlegi forint norma sajnos nagyon kev... (2010.11.26. 13:54) A közétkeztetés helyzetéről…
  • szekelyrita: Sziasztok! Én is nagyon örülök, hogy a várva várt honlap elkészült! (2010.06.21. 09:39) Első bejegyzés

Linkblog

Alultáplált gyerekek

2010.09.07. 20:43 :: elelmezes

 

Hazai és nemzetközi intézmények felmérései szerint jelenleg Magyarországon 20 ezer gyermek éhezik, java részük olyan sorban él, hogy az egyetlen étkezési lehetősége az óvodai, iskolai napközi. E gyermekek számára a legveszélyeztetettebb időszak a hétvége és az iskolai szünetek tartama – derül ki a Gyermekétkeztetési Alapítvány honlapjáról.
 
A nyári szünidő végén érdemes elgondolkozni azon a meglepő tényen, hogy ma Magyarországon az oktatási intézményekben biztosított étkezési lehetőség mintegy 20 ezer gyermek esetében aznap az egyetlen étkezést jelenti. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy milyen állapotban van az iskolai közétkeztetés, milyenek a menzák és iskolabüfék kínálatai és milyen lehetőségek állnak a rászoruló gyerekek rendelkezésére a tanítási idő alatt ahhoz, hogy megfelelő tápanyagbevitelt biztosító ételekhez jussanak.
 
Az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat intézeteivel együttműködve 2008-ban felmérést készített MENZA-körkép címen az általános és középiskolák táplálkozás-egészségügyi környezetéről. A vizsgálatban 3099 iskolát kérdeztek meg, ami összesen közel egymillió tanulót érintett. A céljuk az volt, hogy feltérképezzék az iskolák által nyújtott étkezési lehetőségeket,  a menzák, iskolabüfék, s az intézményekben elhelyezett étel- és ital automaták választékát, és feltárják a táplálkozás-egészségügyi kockázatot.
 
„A táplálkozásnak az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében különösen kiemelt szerepe van. A nem megfelelő táplálékbevitel egészségre gyakorolt kockázata már gyermekkorban kimutatható” – mondja dr. Martos Éva, az OETI főigazgató főorvosa. „Az iskolai közétkeztetés nemcsak a gyerekek egészségi állapotának megőrzésében játszik szerepet, hanem mindezeken túl fontos, hogy jó példával járjon elöl a helyes táplálkozási szokások kialakításában, az egészséges életmódra nevelésben” – áll a felmérésből készített összefoglaló tanulmányban.
 
A felmérés eredményei alapján az is látható, hogy országosan közel ötszázezer tanuló ebédelt az iskolában, az életkor előre haladtával egyre csökkenő arányban. Az OETI vizsgálatából megállapítható, hogy sem az étkezés körülményei, sem a feltálalt ételek minősége és mennyisége számos helyen nem felelt meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. A válaszadó iskolák több mint felében nem megoldott az illemhelyen kívüli ingyenes ivóvízhez jutás, s az intézményeknek mindössze 15 százaléka vett részt az Iskolatej programban.
 
Az Iskolatej programnak köszönhetően ma Magyarországon az iskoláskorú gyermekek közel 10-15 százaléka kap naponta egy pohár tejet. A gyermekek közel 90 százaléka azonban még mindig nem élvezheti az iskolában a tej által biztosított táplálkozási és élettani előnyöket, mert nem jutnak hozzá az egyik legfontosabb fehérje- és kalciumforráshoz.
 
Amikor szinte minden ötödik gyermek éhezik az országban, s nem kapja meg az életkorának megfelelő és életviteléhez szükséges tápanyagbevitelt, akkor a gyermekélelmezéssel foglalkozó és a gyermekszegénység ellen küzdő civil szervezetek, egyházak, alapítványok szerepe felértékelődik. Ez a probléma nagyobb kormányzati szerepvállalást és társadalmi összefogást igényel, hiszen a jövő nemzedékének egészségéről van szó!
 
Forrás: a PressInform Public Relations Kft. hírlevele
(Kép forrása: www.tunibox.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elelmezes.blog.hu/api/trackback/id/tr232278744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása