Élelmezés - A KÖZÉTKEZTETÉS szaklapja

Friss topikok

  • : Megszűnt a több évtizede fennálló munkahelyem. Kénytelen voltam valami jövedelemforrást keresni. E... (2012.03.29. 16:39) Menza, STOP!
  • Klar: ...már meg sem lepődik az ember. Magyarország, 2011. XXI század..Európa szíve..és éheznek gyerekek... (2011.04.18. 11:02) Menza bajban
  • bazoka: Sajna csak az Önkormányzati sulik vehetik igénybe az egyháziak nem nagyon, de talán még azokat a s... (2011.03.09. 14:29) AZ ISKOLATEJ - PROGRAMRÓL - MÉG…
  • gizike51: teljes mértékben egyetértek a riportban elhangzottakkal.A jelenlegi forint norma sajnos nagyon kev... (2010.11.26. 13:54) A közétkeztetés helyzetéről…
  • szekelyrita: Sziasztok! Én is nagyon örülök, hogy a várva várt honlap elkészült! (2010.06.21. 09:39) Első bejegyzés

Linkblog

Menza, STOP!

2011.03.14. 10:28 :: elelmezes

Napok óta a Pest Megyei Önkormányzat által fenntartott intézmények közétkeztetésétől hangos az országos sajtó.

A történet röviden annyi, hogy a közétkeztetési szolgáltatást nyújtó Hungast Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a megye 18 középiskolájában március 3-án beszüntette szolgáltatásait, mert a megyei önkormányzat a 2011. március 2-i határidőig nem fizette ki a 2011. januári étkeztetési szolgáltatás díját, 154 millió forintot. Ezzel 2872 tanuló maradt ellátás nélkül az oktatási intézményekben.

Pénz beszél

A cégnek már tavaly óta jelentős összeggel tartozik a megyei önkormányzat.

Lapértesülések szerint a Hungast március 17-ig vállalta volna a főzést – a tartozás ellenére is - , amennyiben a Pest Megyei Önkormányzat átutalt volna nekik 35 millió forintot, ám az önkormányzat csak 10 millió forintot ígért. Az év első két hónapjában történt némi pénzmozgás, hiszen az önkormányzat 83 millió forintot utalt át a szolgáltató cégnek, s biztosítékokat ígért arra vonatkozóan, hogy a további tartozásait is rendezni fogja. Ez azonban nem történt meg. Jelenleg kb. 600 millió forintos tartozásról beszélünk. Kérfalusi Attila, a Hungast ügyvezetője szerint ők 460 millió forintot meghiteleztek volna azzal a feltétellel, hogy a januárra kiszámlázott 154 millió forintot megkapják március 3-ig – de ez nem történt meg.

A két fél közötti egyeztetések során a tavalyról összegyűlt 450 millió forintos adósság kifizetésének augusztus végéig tartó ütemezéséről már született egy megállapodás, ám a januári étkeztetés 154 milliós díjának kifizetésére még keresik a forrást. A januári számla rendezéséhez a Hungast ragaszkodik, hiszen pénz nélkül nem tudnak sem főzni, sem a 260 alkalmazottjuknak bért fizetni. A konyhák megnyitására csakis e számla kiegyenlítése után kerülhet sor.

Találékony tálalók

Ambrus András, a megyei önkormányzat szóvivője az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy egyetlen gyerek sem maradhat éhen amiatt, hogy a szolgáltató nem biztosítja a közétkeztetést. Hozzátette, hogy az érintett oktatási intézmények, települések vezetői többnyire „találékonyan” megoldották diákjaik ellátását. Az elsődleges cél, hogy az étkeztetési rend mielőbb helyreálljon, s minden érintett intézményben újra legyen főzés.

A péceli Fáy András Szakközépiskolában és Kollégiumban egyik nap vajas kenyeret adtak a diákoknak, aztán ebédet biztosítottak nekik a helyi általános iskola segítségével, a következő napon pedig már reggeliről, ebédről és vacsoráról is gondoskodtak a bentlakók számára.

A szigetszentmiklósi Táncsics Mihály Gimnázium 400 menzás diákja az első menza nélküli napon zsíros kenyeret evett, másnap pedig otthonról vittek maguknak ennivalót. Az intézmény igazgatója vállalkozókkal tárgyal annak érdekében, hogy a továbbiakban biztosítva legyen a meleg étel.

Szentendrén alapítványi pénzből oldották meg az étkeztetést, a gyerekek uzsonnacsomagokat kaptak. Itt 130 tanuló étkeztetését kell megoldani menza nélkül.

A dabasi Táncsics Mihály Gimnáziumban hideg élelmet osztottak, s a 190 menzás diák további étkeztetésére ők is keresik a megoldást. A monori József Attila Gimnáziumban 500 tanuló vitte otthonról ebédjét a konyha lezárása miatt. Cegléden öt intézményt, összesen 430 diákot érintett a hirtelen jött menzastop. A város vezetése 330 adag egytálételt főzetett, s azokat műanyag edényben juttatták el a diákoknak az egyik kijelölt iskola tálalójába. Ez több mint 200 ezer forintos kiadást jelentett a ceglédi önkormányzat számára. A városi Dózsa György Kollégium számára pedig egy a Sodex által étkeztetett iskola biztosított meleg ételt.

Az egyeztetések folyamatosan zajlanak a Pest Megyei Önkormányzat és az érintett intézmények, települések vezetői között.

Menetrend

Az ellátás nélkül maradt intézmények számára „megoldási tervet” dolgozott ki a Pest Megyei Önkormányzat. Internetes oldalukon arról tájékoztatnak, hogy a gondozottak ellátását megoldhatónak tartják abban az esetben is, ha a Hungast Kft. – ígéretét betartva – a szociális intézményekben is felfüggeszti a szolgáltatást. A teljes körű és megfelelő színvonalú ellátás egyetlen technikai akadálya, ha a szolgáltatását felfüggesztő Hungast Kft. megtagadja a főző- és tálalókonyhák, valamint az étkezők átadását. A nyilatkozat továbbá kitér arra, hogy közérdeket sértene a különleges ellátást (pl. glutén, fehérje vagy éppen cukormentes diétát) nagy számban igénylő gondozottak egészsége és életkörülményei veszélyeztetése, így várhatóan sikerül megegyezésre jutni az infrastruktúra használata és üzemeltetése tekintetében. Egy ilyen tartalmú megállapodás igen jelentős előrelépésnek számítana és remélhetőleg nem csak a szociális otthonokra, hanem a közoktatási intézményekre is ki lehet majd terjeszteni. A megbeszélésen elfogadott szabályok tíz napra (március 19-ig tartó) érvényes szempontokat és irányelveket határoznak meg. A szociális otthonokban 1724 gondozott élelmezését kell megoldani e szabályok szerint, így az ebédről a helyben elérhető szolgáltatók bevonásával gondoskodnak az intézmények, a reggeli és vacsora megszervezését az intézmények bonyolítják le. Az ajánlatokat, valamint az önkéntes felajánlásokat és az önkéntesek munkáját az intézményvezetők összegzik a Hivatal koordinációja mellett. Az egyes helyi gyakorlatok – megrendelt szolgáltatás tartalma és így ára – eltérőek lehetnek; a diétás szükségletek vagy például a kisdedkorúak arányától függően vagy olyan tényezők miatt, hogy például a közelben elérhető-e olyan intézményi kapacitás, amely segítséget nyújthat.

Összességében megállapítják, hogy a legtöbb helyen elegendő szabad kapacitás áll rendelkezésre megfelelő összetételben és közelségben. Jellemző, hogy több helyi vállalkozó is felajánlott a szükségletek szerinti megfelelő színvonalú étkeztetést. Nem beszélve a professzionális közétkeztetési szolgáltatók által benyújtott ajánlatokról. A hivatal az intézmények részére biztosította az alapanyagok, illetve a szolgáltatások megvásárlásához szükséges forrásokat.

A közép- és hosszabb távú megoldás tekintetében megkezdődött a helyi konyhák felszereltségi- és állapot-felmérése (amennyiben az adott intézményben egyáltalán működik főző- vagy tálalókonyha). A megbeszélésen jelenlevők összegzően megállapították, hogy a tartós, az előírásoknak mindenben megfelelő, ugyanakkor költség hatékony megoldások legkomolyabb akadálya elsősorban a mosogatási lehetőség hiánya. Minden egyéb körülmény jól kezelhető (a legtöbb intézményben) de az egyszer használatos eszközök jelentősen drágítják a beszerzést, így a konyhák és eszközök átvétele a Hungast Kft.-től valóban jelentős előrelépésnek számítana. A biztonságos és megfelelő színvonalú étkeztetésben az intézményvezetők megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkeznek, és valamennyi esetben elérhetőek helyben az esetleges speciális igényekhez, diétákhoz elengedhetetlen alapanyagok, illetve szolgáltatások – valamint az elvárásoknak megfelelő munkaerő is rendelkezésre áll.
Az önkormányzat vezetése bocsánatot kért a jelenlévőktől a méltatlan helyzet kialakulása miatt és megköszönte a gondozottak ellátása érdekében tett erőfeszítéseiket…

ÖNHIKI (Önhibáján Kívül Hátrányos Helyzetbe Került…)

A Magyar Közlöny 2011. március 1-jén megjelent számában kihirdetésre került az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok 2011. évi támogatásáról szóló 4/2001. (III.1.) BM rendelet, mely az ezen önkormányzatok támogatásának feltételeit tartalmazza. Az igénylés benyújtásának első határideje 2011. április 30. A támogatásról a helyi önkormányzatokért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter együtt dönt a beérkező igényelések elbírálását követően folyamatosan a helyi önkormányzatokért felelős minisztérium által működtetett tárcaközi bizottság javaslata alapján.

A helyi önkormányzat támogatási igényének elbírálása során a következő szempontokat veszik figyelembe:

  1. 60 napon túli, 2011. február 28-án a közüzemi szolgáltató által igazolt közüzemi díjtartozás és az önkormányzat intézményi ellátottainak élelmezésével összefüggő tartozások rendezése, figyelemmel arra, hogy az önkormányzatnál már többször veszélybe került a szolgáltatás fenntartása,
  2. kötelező feladatellátáshoz kapcsolódó működési forráshiány, elsődlegesen a kötelező közoktatási feladatellátás keretében az alapfokú nevelési, oktatási intézmény fenntartásához kapcsolódó forráshiány,
  3. az önkormányzatnál ténylegesen érvényesülő közoktatási-szervezési paraméterek a költségvetési törvény által elismertekhez képest,
  4. az önkormányzat által saját hatáskörben adott pénzbeli és természetbeni juttatások aránya az önkormányzat által folyósított összes ellátáshoz viszonyítva,
  5. adósságrendezés alatt álló önkormányzatok forráshiányának kezelése a válságköltségvetés alapján,
  6. a működésképességet veszélyeztető, jogerős közigazgatási határozat vagy jogerős bírósági határozat alapján fennálló fizetési kötelezettségek teljesítése,
  7. a megyei önkormányzatok sajátos kiadási és bevételi szerkezete miatti forráshiány… 

A kormány 31 milliárd forintot különített el az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére.

Erre idén három alkalommal lehet pályázatot benyújtani.

A Pest Megyében kialakult helyzet rengeteg kérdést vet fel, melyekre egyáltalán nem biztos, hogy a következő hetek meghozzák a válaszokat.

A közétkeztetésre vonatkozó előírások vajon mennyire tudnak érvényesülni egy ilyen kényszerhelyzetben? Ki ellenőrzi ezt? S ki felel azért, ha nem a szigorú egészségügyi szabályoknak is eleget téve történik az ételek elkészítése, szállítása, tálalása? Ki, honnét és mi alapján szerzi majd be az alapanyagokat? S főleg miből? És meddig lehet még engedni, hogy a felelőtlen döntések miatt bekövetkezett ellátási problémák megoldása a pedagógusokra, jószívű vállalkozókra, alapítványokra háruljon? …

 

Írja le véleményét!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elelmezes.blog.hu/api/trackback/id/tr562737676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klar 2011.03.16. 13:16:28

Döbbenet....hihetetlen, hogy ma magyarországon lehetséges, hogy egy önkormányzat ilyen helyzetet teremtsen..miközben mindenki mentegeti, okokat keres arra, hogy "szegény önkormányzat" hogy jutott ilyen helyzetbe..pedig ők mindíg mindent...
Mások megoldásokat keresnek..találékonyak, kreatívak "mindent a gyermekekért" címszó alatt...Tényleg senkinek nem jut eszébe, hogy ez a helyzet nem alakult volna ki, ha a szolgáltatást az Önkormányzat kifizeti a díjat?? Tényleg senkinek nem jut eszébe, hogy a gonosz vállalkozó miből vesz alapanyagot fél éven keresztül, miből fizeti az alkalmazottait???Emberek! Nem egy kis "csúzsásról" van szó...ez egy legalább 6 hónapos történet!!! Az önkormányzatoknak kellene a leg jogkövetőbb magatartást tanusítani, ebbe belefér, hogy nem fizet a szolgáltatásért? A szülők gondolom befizették..az a pénz? ..ha csak annyi átutalt volna, nem lenne ekkora a tartozás..(szerintem..)...szóval döbbenet...

homeground 2011.05.10. 06:29:15

Az origo szerint leghamarabb júniusban rendeződhet a Pest megyei önkormányzathoz tartozó oktatási intézményeket érintő menzaügy, akkor dönthet a minisztérium az önkormányzat által igényelt milliárdos támogatásról. Az önkormányzatnak április elején folyósított 200 millió forintos állami forrás a teljes tartozás rendezésére nem volt elég.

Pest Megye Önkormányzata március végén döntött arról, hogy állami segítséget kér tartozásainak rendezéséhez. A képviselők döntése szerint a megyei önkormányzat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására szánt keretből (önhiki) 2,5 milliárd forintot igényelt, de erről még nem született döntés a Belügyminisztériumban.

Az önkormányzatnak azért van szüksége a támogatásra, mert a pénzügyi problémái miatt az általa fenntartott intézmények is komoly finanszírozási gondokkal küzdenek. A pénztelenség miatt az önkormányzat nem tudta kifizetni a Hungast Kft.-t, amely egy három évvel ezelőtti megbízás szerint a közétkeztetést biztosította az önkormányzati iskolákban és szociális intézményekben.
A kényszermegoldás eredményeként kapnak ugyan ételt a szociális intézményekben ellátottak és a diákok, de az [origo] helyszíni riportja szerint a korábbinál jóval kevesebben igényeltek ebédet, és a tanulók visszasírják a menzastop előtti állapotot.

2012.03.28. 19:54:32

Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után 25, illetve 50 dollárt kereshetsz. Ezen felül havonta rendszeresen megkapod a jutalékokat is. Ha sikeres vagy akár több ezer dollárt is kereshetsz vele. A legjobb az egészben, hogy ezt rendszeresen , mint passzív jövedelmet megkapod. Részletek, illetve belépés a következő honlapon:
FM0204.iwowwe.com

2012.03.29. 16:39:13

Megszűnt a több évtizede fennálló munkahelyem. Kénytelen voltam valami jövedelemforrást keresni. Ekkor találtam rá a KMD holding által kínált lehetőségre, amelyet szívesen ajánlok mindenkinek a következő honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a
süti beállítások módosítása