Élelmezés - A KÖZÉTKEZTETÉS szaklapja

Friss topikok

  • : Megszűnt a több évtizede fennálló munkahelyem. Kénytelen voltam valami jövedelemforrást keresni. E... (2012.03.29. 16:39) Menza, STOP!
  • Klar: ...már meg sem lepődik az ember. Magyarország, 2011. XXI század..Európa szíve..és éheznek gyerekek... (2011.04.18. 11:02) Menza bajban
  • bazoka: Sajna csak az Önkormányzati sulik vehetik igénybe az egyháziak nem nagyon, de talán még azokat a s... (2011.03.09. 14:29) AZ ISKOLATEJ - PROGRAMRÓL - MÉG…
  • gizike51: teljes mértékben egyetértek a riportban elhangzottakkal.A jelenlegi forint norma sajnos nagyon kev... (2010.11.26. 13:54) A közétkeztetés helyzetéről…
  • szekelyrita: Sziasztok! Én is nagyon örülök, hogy a várva várt honlap elkészült! (2010.06.21. 09:39) Első bejegyzés

Linkblog

Startolj Reggelivel!

2010.10.07. 14:56 :: elelmezes

Magyarországon a gyermekkori elhízás igen komoly népegészségügyi problémát jelent. 2010-ben hazánk csatlakozott a WHO gyermekkori elhízás monitorozó kezdeményezéséhez, melynek keretében az OÉTI vezetésével országosan 91 iskola 1291, 7 éves tanulójánál került sor a tápláltsági állapot vizsgálatára nemzetközileg elfogadott standard módszerekkel. Ez alapján megállapítható, hogy minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos vagy elhízott… A kövér gyerekek jelentős százalékban kövér felnőttek lesznek, s aggodalomra ad okot az is, hogy már gyermekkorban is egyre gyakrabban találkozunk az elhízás jelentős szövődményeivel, mint magas vérnyomás, cukorbetegség, zsíranyagcsere zavarok, mozgásszervi problémák és így tovább.

 

A Startolj reggelivel! iskolareggeli program célja, hogy kialakítson a tanulókban egy olyan szokást, mely az egészséges életmód része. Az OÉTI korábbi felmérései alapján az iskolások tej- és tejtermék fogyasztása, valamint a zöldség- és gyümölcsbevitele jelentősen elmarad az ajánlásoktól, melynek később komoly egészségügyi következményei lehetnek (pl. csontritkulás, egyes daganatok, szív- és érrendszeri betegségek). Ezen felül a tanulók egyharmada nem reggelizik és az étkezések száma sok esetben mindössze napi kettő. Ez utóbbi különösen azért probléma, mert mind a reggeli elhagyása, mind az étkezések alacsony száma összefügg a gyermekkori elhízással.
Mindezek tükrében a 2010/2011. tanév első félévében az OÉTI a NEFMI támogatásával elindítja a Startolj reggelivel! iskolareggeli programot, melynek célja az iskolás korosztály táplálkozásának egészségesebbé tétele.
A Startolj reggelivel! program oktatásra és ingyenes, egészséges reggeli biztosítására épül. A programban az ország 11 városából kiválasztott 14 általános iskola 5. és 8. osztályos tanulói (kb. 1500 diák) és tanárai vehetnek részt. A diákokat az első héten az OÉTI munkatársai oktatják a reggelizés fontosságára, s azt is megtanulhatják a gyerekek, hogy miből áll az egészséges reggeli. Az oktatások alkalmával a diákok és szüleik további szóróanyagokat kapnak, melynek segítségével még alaposabban mélyíthetik el ismereteiket.
Az ingyenes reggeliket hat héten keresztül, szeptember 15-től kezdődően minden tanítási napon az első szünetben, tanáraikkal közösen fogyaszthatják el a tanulók. Az egészséges és ízletes reggeliket az OÉTI dietetikusai állították össze. A program eredményességét kérdőív segítségével mérik fel, melyet a program elején és végén töltenek ki a diákok, szüleik, továbbá azok a tanárok, akik az osztályokkal közösen reggeliznek. A 14 iskolán túl további 10 iskola 5. és 8. osztályos tanulói kérdőívek kitöltésével vesznek részt a programban.
Forrás: www.antsz.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elelmezes.blog.hu/api/trackback/id/tr272353696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása