A Magyar Televízió Nappali című műsora október 12-én ismét hosszabb anyagot készített az iskolai közétkeztetés helyzetéről. Már a felkonferálásban kiemelték, hogy az iskolai étkeztetés minőségi és mennyiségi szempontból sem felel meg a kívánalmaknak. A tálalt ételek többsége egészségtelen, ennek oka pedig a pénzhiány. A riport a kondorosi óvoda egy hónapos programjáról is szót ejtett, amelyben egészséges ételek kerültek a gyerekek tányérjaira. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ajánlásában a több grillezett húst, kevesebb pörköltet, rántást, s még több szezonális zöldség és gyümölcs felhasználását hangsúlyozta. A jelenleg legismertebb kezdeményezések közül az Iskolatej programról, az Iskolagyümölcs (napi egy alma) programról, valamint a Startolj reggelivel! modell-programról, s ezek hatásairól is beszéltek. Dr. Martos Éva, az OÉTI igazgatója úgy fogalmazott, hogy „a gond a tányéron van”, hiszen amit a gyerekek elé tesznek, az az egészséges táplálkozás kritériumrendszerének egyáltalán nem felel meg. A törvényi szabályozás problematikájára is rámutatott, s kiemelte, hogy a közétkeztetés szabályozására a 2007-es, ún. korcsoportos ajánlás önmagában nem elegendő, előírásra van szükség.
A televízió pécsi stúdiójában Dér Ágnes műsorvezető vendége volt az Éloszt képviselő Gyuricza Ákos dietetikus. A legfőbb jellegzetességek közé sorolta, hogy fontos lenne egy Dietetikai Szakfelügyelet felállítása, a folyamatos független szakmai kontroll biztosítása, egy minimum norma meghatározása, s az sem mellékes, hogy az uralkodó szkepticizmust csökkentve a szülőkben is tudatosítsák, hogy igenis lenne értelme annak, hogy elmondják véleményüket, esetleges kéréseiket, igényüket a gyermekeik étkeztetésével kapcsolatban…
Várjuk véleményüket a témában!